header2

Basın Açıklaması

ÖDEMİŞ TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI A.LATİF AKA’NIN
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ÖNCÜLÜĞÜ’NDE BAŞLATILAN
AFRİKA ‘ YA YARDIM KAMPANYASI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI:

Dünyanın en fakir kıtası olan Afrika’da 40 milyonun üzerinde insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, her üç Afrikalıdan birinin yetersiz beslendiği, özellikle 2011 yılında Doğu Afrika ülkelerinin son 60 yılın en büyük kuraklığı yaşadığı ve bu kuraklığın başta çocuklar olmak üzere binlerce insanın yaşamını tehdit ettiği, kısacası bir insanlık dramı ile karşı karşıya kalındığı tüm kamuoyunca bilinmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ mizce,  açlık felaketi ile karşı karşıya kalan Afrika ülkelerine gerekli maddi yardımın ve desteğin sağlanması amacıyla, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ile bu doğrultudaki mevzuat hükümleri çerçevesinde 1 aylık süre ile sınırlı olmak üzere bir yardım kampanyası düzenlenmiştir. Bu kampanyaya, tüm oda ve borsalarımız ile bunların üyeleri ve arzu eden vatandaşlarımız katılabileceklerdir. Kampanya için yardımlar, Birliğimizin açtırdığı Türkiye İş Bankası Aş. TOBB Şubesi nezdindeki TOBB-AFRİKA AÇLIK FELEKETİ YARDIM HESABI adı altında 4375-333 numaralı TL hesaba (IBAN numarası TR88 0006 40000 0014 3750 0003 33) yatırılacaktır. Bu hesapta toplanan nakdi bağış tutarları, Ankara Valiliği’nin denetimi sonrasında 2011/9 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde belirtilen banka hesap numaralarından birisine aktarılmak üzere TC Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TC Ziraat Bankası Bilkent Plaza Şubesi nezdindeki TR86 0001 0017 6234 2869 8550 39 nolu hesaba toplu olarak transfer edilecektir. Bizlerden, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun yoğun olarak yaşandığı mübarek Ramazan ayında, halkımızın da beklentileri doğrultusunda açlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkeleri için her türlü yardım ve destek beklenmektedir.

Ayni olarak Gıda Yardımında bulunmak isteyen üyelerimizin ve vatandaşlarımızın ; Borsamız ile temasa geçmeleri israfın önüne geçilmesi açısından önemlidir.

Ayrıca ayni ve nakdi bağışların tamamının Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahın tespitinde, beyannamede ayrıca gösterilmek şartıyla indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Bağış ve yardımın ayni olarak yapılması halinde; düzenlenecek faturada bağışlanacak malın maliyet bedelinin esas alınarak hesaplama yapılması, fatura üzerine söz konusu mal bedeli Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/2- maddesi gereğince bedelsiz teslim edildiğinden KDV hesaplanmamıştır notunun yazılması, faturanın Türkiye Diyanet Vakfı adına düzenlenmesi, mal muhteviyatının teslimi sırasında Türkiye  Diyanet Vakfı’ndan iş bu mal muhteviyatı Afrika Açlık Felaketi Yardım kampanyası kapsamında Vakfımızca teslim alınmıştır ibareli teslim makbuzu alınması gerekmektedir.

Diğer taraftan nakdi bağış ve yardımların Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu açısından matrah tespitinde tamamının indirime konu olabilmesi için bağışın TOBB’nce açtırılan banka hesabına yatırılırken banka dekontuna “Afrika’ya yardım kampanyası çerçevesinde Başbakanlığa aktarılmak üzere” açıklamasına yer verilmesi önem arz etmektedir.

İlgili kampanyaya destek vereceğiniz inancıyla, Üyelerimize ve hemşerilerimize önemle duyurulur.
Okunma 10243 defa

TÜRKÇETÜRKÇE|ENGLISHENGLISH